niedziela, 21 października 2012

Tarta z ciasta francuskiego ze szpinakiem i serami. Witamy !

Witamy na nowym blogu ! Witamy, bo jesteśmy dwie. Jesteśmy siostrami i będziemy pisać o tym co lubimy - trochę o gotowaniu, trochę o modzie, trochę o innych rzeczach, które nas zainteresują. Liczymy na to, że lektura będzie przyjemna. Do zobaczenia !

Tarta z ciasta francuskiego ze szpinakiem i serami.
Inspiracja z kuchniaagaty.pl, zmodyfikowany.




Składniki:
1 opakowanie ciasta francuskiego
450 g szpinaku mrożonego w liściach
1/2 kostki sera feta
1/2 opakowania sera camembert
2 ząbki czosnku
łyżka oleju
ok. 100 ml mleka
1-2 jajka (w zależności od wielkości)
sól, pieprz
gałka muszkatołowa

Sposób przygotowania:
Na patelni rozgrzej olej, dodaj posiekany lub wyciśnięty czosnek. Następnie włóż na nią szpinak, dodaj sól, pieprz i dużą szczyptę gałki muszkatołowej. Duś kilka minut, dodaj rozkruszony ser feta, wymieszaj, a następnie odkryj i odparuj nadmiar wody. W miseczce wymieszaj mleko z jajkiem, dodaj pieprzu i soli. Rozłóż ciasto francuskie w naczyniu żaroodpornym, zostawiając szeroki pasek do dekoracji. Na ciasto wyłóż połowę szpinaku, zalej masą jajeczną, wyłóż drugą porcję szpinaku, a na wierzchu ułóż kawałki sera camembert. Udekoruj paskami ciasta francuskiego, układając je w kratkę. Piecz 20-25 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200 stopni.

2 komentarze: