niedziela, 28 października 2012

Zupa dyniowa.

W zeszłym tygodniu eksperymentowałyśmy z dynią. Z 4kg dyni powstała zupa, ciasto, mus dyniowy oraz jeszcze 1/4 pozostała w kawałku do wykorzystania w przyszłym tygodniu. Jako pierwszy przepis podajemy zupę dyniową.

Zupa dyniowa.
Inspiracja z kwestiasmaku.com, zmodyfikowany



Składniki:
1 kg dyni
1/2 małej cebuli
1 łyżka masła
1/2 łyżki oliwy
2 szklanki bulionu
sól, pieprz
gałka muszkatołowa 
opcjonalnie: kwaśna śmietana 12% lub ser feta

Sposób przygotowania:
Dynię obierz, usuń pestki, a miąższ pokrój na mniejsze kawałki. W garnku rozgrzej masło z oliwą, zeszklij cebulę. Następnie dodaj kawałki dyni, posól i obsmaż ją dokładnie przez kilka minut, często mieszając. Dolej bulion, przykryj i zagotuj. Następnie zmniejsz ogień i gotuj pod przykryciem 15 minut. Po tym czasie dynia powinna być miękka. Dodaj pieprz do smaku i dużą szczyptę gałki muszkatołowej i zmiksuj wszystko na gładki krem. Podawaj na gorąco z łyżką kwaśnej śmietany lub kilkoma kostkami sera feta.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz