środa, 31 października 2012

Makaron z dynią, suszonymi pomidorami i szynką parmeńską.

Uwielbiamy makarony. Kiedy kompletnie nie ma pomysłu co zrobić na obiad - z odsieczą biegnie do nas paczka pełnoziarnistego włoskiego przysmaku. Dzisiaj właśnie tak było, na pierwsze danie była ugotowana już wczoraj uniwersalna zupa pomidorowa, a na drugie wymyśliłyśmy makaron. Znalazłyśmy bardzo ciekawy przepis z dynią i postanowiłyśmy go wykorzystać, gdyż piękny kawałek dyni czekał na nas jeszcze w lodówce pod zeszłotygodniowym eksperymentowaniu. Makaron jest bardzo wyrazisty w smaku, a dynia dodaje mu kremowości, bez konieczności dodawania śmietany lub sera.

Makaron z dynią, suszonymi pomidorami i szynką parmeńską.
Przepis z jadalnepijalne.pl.



Składniki: (dla 4 osób).
1 paczka makaronu (użyłyśmy pełnoziarnistych świderków)
600 g dyni
kilka suszonych pomidorów w zalewie
4 plastry szynki parmeńskiej/prosciutto
2 ząbki czosnku
sól, pieprz

Sposób przygotowania:
W małej ilości wody ugotuj pokrojoną w niedużą kostkę dynię (od momentu zagotowania - ok. 2 minuty). Na niewielkiej ilości oleju podsmaż czosnek. Następnie dodaj pokrojone dość drobno pomidory i szynkę. Chwilę podsmaż, mieszając, aby były mocno ciepłe. Dodaj odcedzoną dynię i mieszaj przez minutę. Do sosu wrzuć makaron, dokładnie wymieszaj, aby sos przyległ do makaronu.






3 komentarze:

  1. Kiedy nie mam zbyt dużo czasu też chętnie sięgam po makaronowe przepisy;)

    pozdrawiam serdecznie

    Malwinna

    OdpowiedzUsuń
  2. makaron jest dobry na wszystko :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Połączenia makaronu z dynią jeszcze nie próbowałam, muszę to nadrobić :D

    OdpowiedzUsuń