poniedziałek, 28 stycznia 2013

Chlebek bananowy.

Chlebek bananowy to sposób na wykorzystanie bananów, których już nikt nie chce zjeść - właściwie czarnych. Właśnie takie najlepiej się nadają ! Dwa takie banany leżały w misce z owocami i postanowiłyśmy wykorzystać je właśnie w taki sposób - w końcu dobry kucharz niczego nie wyrzuca ;) Przygotowanie ciasta zajmuje 5 minut, potem wystarczy włożyć je do piekarnika i gotowe !

Chlebek bananowy.
Przepis z http://thebodynaturally.blogspot.com/ (zmodyfikowany).



Składniki: (na keksówkę o wymiarach 30x12 cm):
2 banany (baaaaardzo dojrzałe, najlepiej właściwie czarne)
2 szklanki mąki
2 jajka
1/2 szklanki cukru trzcinowego
1/4 szklanki oleju
1 paczuszka cukru waniliowego
1 łyżeczka przyprawy korzennej do piernika (lub cynamonu, lub gałki muszkatołowej - co kto lubi !)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej

Sposób przygotowania:
W misce mikserem ubij jajka, dodaj rozgniecione widelcem banany i olej. Dodaj wszystkie suche składniki -  mąkę, cukier, cukier waniliowy, przyprawę, proszek do pieczenia i sodę. Wyrób ciasto mikserem - ma być gładkie, ale dość gęste. Przełoż do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w 180 stopniach przez ok. 50 minut.



8 komentarzy: