wtorek, 29 stycznia 2013

Quesadillas ze szpinakiem, pieczarkami, serem i cebulą.

To danie chodziło za mną i chodziło od kiedy zjadłam je w knajpce podczas wizyty ze znajomymi. Wydaje się, że to tylko małe placki ze szpinakiem, ale najadłam się za dwóch :-)

Quesadillas ze szpinakiem, pieczarkami, serem i cebulą.



Składniki (dla 2 osób):
4 placki tortilla (użyłam gotowych)
400 g szpinaku
kilkanaście małych pieczarek (lub kilka dużych)
cebula
2 ząbki czosnku
żółty ser
sól i pieprz

Sposób przygotowania:
Szpinak przygotuj na patelni. Jeżeli jest mrożony to przykryj go i zostaw na małym ogniu, aby się rozmroził. Na łyżce oleju zeszlij posiekaną cebulę, dodaj drobno pokrojony czosnek. Wymieszaj ze szpinakiem. Dodaj pokrojone  w kosteczkę pieczarki, dodaj sól i pieprz. Chwilę duś pod przykryciem, później w razie potrzeby odparuj. Na dobrze rozgrzaną suchą patelnię połóż jeden placek tortilla. Posyp trochę żółtym serem, następnie ułoż masę szpinakową i znowu posyp serem. Przykryj drugim plackiem i chwilę podgrzewaj, aż tortilla pod spodem zrobi się chrupiąca. Przewróć i zaczekaj aż drugi placek też będzie chrupiący. Pokrój na trójkąty. Możesz podać z ulubionym sosem.


2 komentarze: