wtorek, 20 listopada 2012

Chili con carne.

Chili con carne czyli dosłownie papryka z mięsem to pyszne, aromatyczne i przede wszystkim - jednogarnkowe danie. Pomysł przyszedł nam podczas oglądania serialu, jeden z bohaterów gotował włąśnie tę potrawę i nie myśląc zbyt wiele miałyśmy już ustalone co jutro przygotujemy i zjemy na obiad. Przyrządzenie tego meksykańskiego smakołyku zajmuje nie więcej niż godzinkę, a chili może być przechowywane w lodówce i zjedzone następnego dnia - odgrzewane smakuje tak samo dobrze !

Chili con carne.



Składniki: (dla 4 osób).
500 g mielonego mięsa wołowego
1,5 czerwonej papryki średniej wielkości
1 puszka (400 g) czerwonej fasoli
1 puszka (400 g) pomidorów krojonych
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka mielonego chili
1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
1 łyżeczka oregano
sól

do podania: tortille pszenne

Sposób przygotowania:
Cebulę i czosnek posiekaj. Na łyżkę oleju wrzuć pokrojoną drobno cebulę, zeszklij ją, dodaj czosnek. Po chwili dodaj po łyżeczce przypraw i podsmaż je około pół minuty, mieszając. Następnie dodaj mięso i obsmaż je z każdej strony. Zalej pomidorami, przykryj i gotuj na niedużym ogniu ok. 20 minut. Dodaj pokrojoną w kostkę paprykę, ponownie przykryj i gotuj kolejne 15 minut. Pamiętaj o mieszaniu ! Po tym czasie dodaj odsączoną z zalewy fasolę, gotuj jeszcze 2-3 minuty, aż fasola zacznie powoli pękać, ale nie pozwól, aby rozmiękła ! Podawaj gorące z trójkącikami wyciętymi z tortilli.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz