sobota, 1 grudnia 2012

Tarta z gruszkami.

Dzisiaj pierwszy słodki przepis na blogu! Jest to nasz ostatni wypiek - tarta z gruszkami. Nieomalże zakończył się on katastrofą ze względu na to, że miałyśmy nieszczelną blachę - ale ciasto udało się uratować. Co wiecej, było pyszne :-) Wypiek prezentuje się bardzo okazale i oryginalne, co oznacza, że jest idealny np. na imieninowy stół.

Tarta z gruszkami.
Przepis z feed-me-better.blogspot.com, pominęłyśmy sos czekoladowy, aby nie dodawać kalorii :)




Składniki:
250 g mąki (w przepisie pół na pół pełnoziarnista i pszenna, zrobiłyśmy z samej pszennej)
120 g masła
1 jajko
2 łyżki wody
3 łyżki cukru (trzcinowego)
szczypta soli
5 gruszek (najlepiej klapsy)

3 jajka
35 g (ok. 3 łyżki) cukru trzcinowego
szklanka jogurtu naturalnego
3 łyżki śmietany 12%

Sposób przygotowania:
Makę wymieszaj w misce z cukrem i solą. Następnie dodaj mokre składniki - jajko, masło pokrojone na kawałki i wodę  Zagnieć ciasto (uważaj na to, żeby nie zostały całe kawałki masła !), zawiń w folię i włóż do lodówki na godzinę. W międzyczasie obierz i pokroj gruszki. Tortownicę wysmaruj masłem, posyp bułką tartą. Wylep ją ciastem - pamiętaj o brzegach ! Nakłuj ciasto widelcem i ułoż na nim gruszki. Wstaw do piekanika rozgrzanego do 180 stopni na 15 minut. Następnie zalej przygotowaną w międzyczasie masą jogurtową - jajka utrzyj z cukrem przy pomocy pałki, wymieszaj dokładnie z jogurtem i śmietaną. Wstaw na kolejne 40 minut, aż ciasto będzie dobrze przyrumienione. Pamiętaj, żeby sprawdzić je patyczkiem czy jest odpowiednio kruche.

2 komentarze:

  1. Też dziś królowała u mnie gruszka. W parze z bananem.

    OdpowiedzUsuń
  2. uwielbiam gruszki w każdej postaci :)

    pozdrawiam!
    szana-banana :)

    OdpowiedzUsuń