Pieczone pierogi z boczniakami, orzechami włoskimi i zieloną pietruszką.
Składniki:
ciasto:
500 g mąki
250 ml ciepłego mleka
10 g drożdży
1 łyżka oleju
1 łyżeczka soli
farsz:
500 g boczniaków
100 g orzechów włoskich bez łupin
1 pęczek zielonej pietruszki
1 cebula
3 ząbki czosnku
sól, pieprz,ocet
Rozpuść drożdże w szklance ciepłego mleka. Odstaw na 10 minut. Przesiej mąkę do miski, dodaj sól i wymieszaj z drożdżami. Dodaj olej i wyrób elastyczne ciasto. Odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 30 minut przykryte ściereczką. W międzyczasie przygotuj farsz. Boczniaki pokroj w drobną kostkę, orzechy i pietruszkę posiekaj. Cebulę pokrojoną w drobną kostkę zeszklij na oleju, dodaj posiekany czosnek, następnie grzyby i orzechy. Dopraw solą, pieprzem i odrobiną octu. Mieszając, duś ok. 15 minut pod przykryciem. Po tym czasie dodaj pietruszkę. Ostudź. Wycinaj z rozwałkowanego ciasta duże koła i nakładaj po łyżeczce farszu. Ułożone na blaszce pierogi piecz przez 20 minut w temperaturze 180 stopni.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz