niedziela, 23 grudnia 2012

Pieczone pierogi z boczniakami, orzechami włoskimi i zieloną pietruszką.

Potrawa ta już trzeci rok gości na naszym wigilijnym stole. Jest świetną alternatywą dla tradycyjnych pierogów 'z wody', albo ciekawą odmianą. Przepis pochodzi z niegdyś nadawanego na TVN Style programu 'Rewolucja na talerzu', który śledziłyśmy i wykonałyśmy kilka dań zaproponowanych przez prowadzące. To jest zdecydowanie strzał w dziesiątkę !

Pieczone pierogi z boczniakami, orzechami włoskimi i zieloną pietruszką.


Składniki:

ciasto:
500 g mąki
250 ml ciepłego mleka
10 g drożdży
1 łyżka oleju
1 łyżeczka soli

farsz:
500 g boczniaków
100 g orzechów włoskich bez łupin
1 pęczek zielonej pietruszki
1 cebula
3 ząbki czosnku
sól, pieprz,ocet

Rozpuść drożdże w szklance ciepłego mleka. Odstaw na 10 minut. Przesiej mąkę do miski, dodaj sól i wymieszaj z drożdżami. Dodaj olej i wyrób elastyczne ciasto. Odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 30 minut przykryte ściereczką. W międzyczasie przygotuj farsz. Boczniaki pokroj w drobną kostkę, orzechy i pietruszkę posiekaj. Cebulę pokrojoną w drobną kostkę zeszklij na oleju, dodaj posiekany czosnek, następnie grzyby i orzechy. Dopraw solą, pieprzem i odrobiną octu. Mieszając, duś ok. 15 minut pod przykryciem. Po tym czasie dodaj pietruszkę. Ostudź. Wycinaj z rozwałkowanego ciasta duże koła i nakładaj po łyżeczce farszu. Ułożone na blaszce pierogi piecz przez 20 minut w temperaturze 180 stopni. 













Brak komentarzy:

Prześlij komentarz