To już drugi przepis z boczniakami na blogu ! Makaron ten powstał z tego, co akurat było w lodówce. Okazał się naprawdę pysznym i oryginalnym daniem ! A co ważne - jego przygotowanie nie zajęło więcej niż 20 minut.
Makaron z boczniakami, suszonymi pomidorami, serkiem topionym i zieloną pietruszką.
Składniki:
400 g makaronu
250 g boczniaków
pół słoika suszonych pomidorów w oliwie
serek topiony
słodka śmietanka
pęczek zielonej pietruszki
duża cebula
3 ząbki czosnku
pieprz
Sposób przygotowania:
Makaron ugotuj al dente. Na oleju zeszklij cebulę, dodaj posiekany czosnek i chwilę podsmaż. Następnie dodaj pokrojone w paski boczniaki, chwilę podsmaż mieszając, a następnie przykryj i duś kilka minut, aż grzyby będą miękkie. Dodaj pokrojone w paski pomidory, a następnie serek topiony. Gdy się rozpuści, sos będzie gęsty, dodaj więc słodkiej śmietanki. Zamieszaj, dodaj pietruszkę, ewentualnie dopraw pieprzem. Wymieszaj z makaronem.
mój jutrzejszy obiad, zapisuję ;)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam,
Szana!
Powodzenia i smacznego :)
UsuńGdzie można dostać dobre boczniaki? Jaki serek polecasz?
OdpowiedzUsuńBoczniaki kupuję na tackach w PiPie. Nie pamiętam nazwy dostawcy, ale są zawsze świeże i ładne. Serek - dowolny, ulubiony, taki, który zawsze kupujesz :-)
Usuńmniam...same moje ulubione smaki :)
OdpowiedzUsuń