poniedziałek, 18 marca 2013

Kluski śląskie.

To najlepsze kluski śląskie, jakie jadłyśmy w życiu ! Miały idealną konsystencję, były miękkie i ciągnące. Tutaj przygotowane z sosem ze szpinaku i gorgonzoli, ale jadłyśmy już też np. z grzybowym ze śmietaną. Sprawdzą się dobrze też polane masłem. Pyszny, tani i naprawdę prosty obiad.

Kluski śląskie.



Składniki:
ziemniaki
mąka ziemniaczana (1/4 tego co ziemniaków)
jajko
sól

Sposób przygotowania:
Ziemniaki ugotuj w osolonej wodzie. Przełóż do miski i rozgnieć. Wyjmij 1/4 ziemniaków, a na ich miejsce nasyp mąki ziemniaczanej. Dodaj wyjęte wcześniej ziemniaki i wbij jajko (lub 2, w zależności od tego ile ziemniaków użyjesz, my użyłyśmy ok. 700-800 g i dodałyśmy jedno jajko). Wymieszaj wszystko, następnie formuj kluski, w każdej z nich robiąc dziurkę. Wrzuć na osoloną, zagotowaną wodę i gotuj 1 minutę od momentu ich wypłynięcia. Wyciągnij łyżką cedzakową i podawaj z czym lubisz :-)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz