czwartek, 28 marca 2013

Rogaliki drożdżowe z nadzieniem.

Pewnego poranka wstałam i po prostu poczułam, że muszę zrobić rogale! Jest to bardzo wdzięczny deser - robi się go stosunkowo szybko i przyjemnie, nie wymaga dużych umiejętności i zawsze wychodzi. Tutaj z nadzieniem z powideł śliwkowych, można je oczywiście zastąpić inną konfiturą, czekoladą, owocami ...

Rogaliki drożdżowe z nadzieniem.
Przepis pochodzi z: http://taniecsmakow.blogspot.com/



Składniki:
500 g mąki
180 ml kwaśnej śmietany 12 lub 18%
200 g masła lub margaryny
1 jajko
100 g drożdży
cukier waniliowy
sól
powidła/konfitura/czekolada

Sposób przygotowania:
Drożdże pokrusz o rozpuść w śmietanie. Masło posiekaj na drobne kawałki, wymieszaj z mąką, dodaj śmietanę z drożdżami. Zagnieć ciasto. Podziel na części, rozwałkuj i przy pomocy noża podziel na trójkąty. Na każdy z nich nakładaj odrobinę powideł (mniej niż 1 łyżeczkę). Zawijaj rogaliki, układaj je na blasze. Piecz w piekarniku rogzrzanym do 210 stopni przez ok. 15 minut. Po wystudzeniu możesz posypać je cukrem pudrem.








2 komentarze:

  1. Piękne te rogaliki. Muszą byc pyszne.

    OdpowiedzUsuń
  2. Mam podobny przepis i jakiś czas temu je piekłam. Twoje wyglądają bardzo smacznie.

    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń