środa, 10 kwietnia 2013

Pizza na chrupiącym cieście.

Pizza to zawsze dobry pomysł na obiad! Ta jest dość szybka i naprawdę pyszna. Dowolne składniki za każdym razem sprawią, że będzie ona zupełnie inna.

Pizza na chrupiącym cieście.
Przepis pochodzi z magazynu Moje Smaki Życia Nr 2/2013 Luty.




Składniki:
500 g mąki pszennej
15 g drożdży świeżych
1/2 łyżeczki cukru
1/2 łyżeczki soli
3 łyżki oliwy
ciepła woda (ok. 1 szklanka)
koncentrat pomidorowy (świetnie sprawdza się ziołowy)
bazylia suszona

Dowolne składniki na wierzch (u nas szynka, pieczarki, cukinia, ser żółty i ser mozzarella).

Sposób przygotowania:
Do małej miseczki włóż pokruszone drożdże, dodaj cukier i 1/4 szklanki ciepłej wody. Wymieszaj, przykryj ściereczką i odstaw na 15 minut w ciepłe miejsce. Do miski wsyp 500 g mąki, dodaj drożdżowy zaczyn, oliwę, szczyptę soli i zagniataj ciasto dodając wody wg. potrzeby. Przykryj ściereczką i zostaw do wyrośnięcia. Podziel ciasto na 2 części i rozwałkuj na placki. Posmaruj koncentratem pomidorowym, posyp bazylią, ułóż składniki. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 220 stopni i piecz 17-20 minut.



6 komentarzy:

  1. Nigdy nie chce mi się robić ciasta, zawsze podziwiam, że ktoś robi samodzielnie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To robi się naprawdę szybko i prosto, dosłownie chwila zagniatania i powiedzmy 30 minut do wyrośnięcia, więc raz dwa. Polecam spróować, ogromna satysfakcja, że ciasto zrobione samodzielnie :-)

      Usuń
  2. doskonałe :D
    marzę i pragnę domowej pizzy <3
    hala

    OdpowiedzUsuń
  3. dzień dobry kócharzu mam pytanie czy to smaczne

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Smaczne, nawet bardzo. Nie warto chodzić do pizzeri ;)

      Usuń
  4. zrobiłem ale wyszedł zakalec takie gówno pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń